
“İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ MUTLAK DEĞİLDİR”
Açıklamada, ifade özgürlüğünün demokratik toplumlar için temel bir değer olduğu ancak mutlak olmadığı vurgulandı. Başkalarının hakları, kamu düzeni ve genel ahlak gerekçesiyle sınırlanabileceği belirtildi.
“KARİKATÜR NEFRET DİLİNE KAPI ARALIYOR”
Baro, söz konusu karikatürün milyonlarca insanın kutsalı olan Hz. Muhammed’e yönelik provokatif bir yaklaşım içerdiğini belirterek bunun ifade özgürlüğü sınırlarını aştığını ve dini değerlere karşı ayrımcı bir dil içerdiğini ifade etti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, dini inançlara hakaretin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğine ilişkin kararlarına atıfta bulunan Baro, Türk Ceza Kanunu’nun 216. maddesine göre de dini değerleri aşağılamanın suç teşkil ettiğini hatırlattı.
“GÖZALTI UYGULAMASI HUKUKA AYKIRI”
Karikatürü çizdiği belirtilen kişinin gözaltına alınma sürecine de değinen Batman Barosu, ters kelepçe uygulanması ve bu görüntülerin kamu görevlileri tarafından sosyal medyada paylaşılmasının hukuka aykırı olduğunu, bu durumun toplumsal gerginliği daha da artırabileceğini belirtti. Protesto hakkının meşru bir hak olduğu hatırlatılan açıklamada, göstericilerin dergi binasını basma gibi eylemlerden kaçınması gerektiği ve kolluk kuvvetlerinin gerekli güvenlik önlemlerini almasının beklendiği ifade edildi.
“HERKESİ HUKUK ÇERÇEVESİNE DAVET EDİYORUZ”
Toplumun manevi değerlerine karşı duyarlı olunması gerektiği vurgulanan açıklamada, ülkenin acı hafızasına yeni olayların eklenmemesi için tüm taraflara hukuk çerçevesinde hareket etme çağrısı yapıldı. “İnanç özgürlüğüne saygı ile temel hak ve özgürlüklerin korunması arasında denge sağlanmalı; hem yurttaşların hem kamu makamlarının sorumlulukla hareket etmesi toplumsal barış açısından elzemdir” ifadelerine yer verildi.